Boot Panamaria Espresso 250 gr

€ 9,45 

% € 10,50  (10% bespaard)

Direct beschikbaar, levertijd Vandaag voor 14:00 besteld, morgen in huis.

Gemalen -Vermeld jouw machine
Productnummer: SW10087.2
Productinformatie "Boot Panamaria Espresso 250 gr"
BOOT Koffie wil je graag kennis laten maken met andere smaken.
Daarom bieden we de Koffie van de Maand aan met een mooie korting van 10%.
Deze korting is in de prijs aangepast, je hebt dus geen aanvullende kortingscode nodig.

Crop: 2022 - 2023.
Smaakindicatie: Delicaat, sinaasappel, karamel & abrikoos.
Zetmethode Espresso: Espressomachine, volautomaat, espressokan, iced en met melk.
Intensiteit: **

Ontmoet de koffieboer:
Koffieboer: Ricardo Koyner (50%) en Ratibor Hartmann (50%)
Koffie: Panamaria
Plantage: 'the Carolina Farm' onderdeel van de Kotowa plantage en Hartmann Estate.
Locatie: Boquete, Panama

De koffieboer - Ricardo Koyner:
Ricardo Koyner is de derde generatie die de Kotowa plantage runt. Rond 1900 leefde niemand in het berggebied van Boquete. De grootvader van Ricardo, een Canadees die trouwde met een Panamese, vestigde zich daar. Hiermee stond hij aan de basis van dit succesvolle bedrijf dat de mooiste koffies produceert. Ricardo baseert zijn bedrijfsvoering op een integraal kwaliteits idee, waarbij de totale kwaliteit is gebaseerd op drie pijlers: de koffie, omgaan met de omgeving en zorg voor mensen.

De koffieboer - Ratibor Hartmann:
De familie Hartmann is één van de pioniers van de productie van specialty koffie in Panama. Alois Strasil Hartmann (geboren in 1891 in de regio Moravië, het toenmalige Oostenrijks-Hongaarse rijk) emigreerde naar Panama. Zijn zoon Ratibor Hartmann legde in 1940 de basis voor Finca Hartmann. Finca Hartmann is een 3e en 4e generatie familiebedrijf. Alle familieleden zijn gepassioneerd betrokken bij het leiden van de finca. Zij vervullen elk een andere functie in de groei, productie en de promotie van de koffieplantage. Koffie is voor hen een manier van leven, hun cultuur samen met familie en heel veel liefde.

En laat dat nou precies zo gelden voor Barend Boot en al zijn medewerkers van Boot Koffie.
Finca Hartmann en Boot Koffie hebben al meer dan 25 jaar een succesvolle, gelukmakende samenwerking. Gedreven vanuit een onnoemelijke passie voor koffie.

De Kotowa plantage en de koffie:
De totale plantage is 75 hectare groot en is gelegen te midden van natuurlijke bebossing met grote biodiversiteit. Deze bebossing zorgt op natuurlijke wijze voor minder erosie en biedt bovendien weerstand aan de sterke bergwinden. De aanwezigheid van deze bomen heeft invloed op de grond en de lucht in het gebied. De koffiebonen komen door deze 'natuurlijke bemesting' aan hun zoete fris sprankelende smaak. Het deel van de plantage waar de koffie van Boot vandaan komt is de oorspronkelijke 'Carolina Farm' waarmee de Kotowa plantage is gestart. Deze is gelegen op een hoogte van 1300 – 1500 meter. De Kotowa plantage heeft in 2012 en 2018 de 'National Enviromental Award' gewonnen in Panama; een mooie erkenning van de inzet voor een goede, groene, bedrijfsvoering.

De Finca Hartmann plantage en de koffie:
Finca Hartmann ligt op 1.280 - 1.800 meter hoogte in de Santa Clara, regio Renacimiento in de provincie Chiriqui. Tegen de plantage aan ligt aan de ene kant een natuurlijk regenwoud reservaat met honderden bijzondere vogels. De andere zijde is het grensgebied met Costa Rica. 's Nachts is het er echt koud, met veel koude wind en regen die uit de Atlantische Oceaan komt en door de bergen van Panama trekt. Juist vanwege die ruige omstandigheden ontwikkelen de koffiebonen zich goed en krijgen ze een intense smaak. De koffie wordt geteeld in de schaduw van het inheemse, eeuwenoude regenwoud. Ze proberen geen bomen te kappen, maar herplanten inheemse bomen om de natuurlijke kringloop en een gezonde bodem, dieren- en vogelstand te behouden. Ze geloven dat ze alleen zo een duurzame koffieproductie cyclus op lange termijn in stand te kunnen houden. Juist deze hele natuurlijke omgeving vormt ook de gevarieerde en intense gelaagdheid van de smaken in de koffie. Finca Hartmann is thuis voor 280 verschillende vogelsoorten. Een unieke plaats waar unieke koffie wordt verbouwd.

Op Finca Hartmann worden al decennia geen pesticiden gebruikt. Duurzaam telen van extreme kwaliteitskoffie met respect voor de fauna van het regenwoud is HET motto. Finca Hartmann neemt de inheemse bevolking van de Ngöbe-stammen in dienst zodat zij op deze wijze zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Alle sorteringen worden met de hand gedaan. De bessen die niet aan de kwaliteitsnormen van Hartmann voldoen worden als organische meststof voor de gewassen gebruikt.


Finca Hartmann loopt voor op op het gebied van specialty coffee - vooruitstrevend en puur kwaliteitsgericht - en het natural productieproces van hun Birdsong laat perfect het resultaat van hun toewijding zien, maar vooral proeven. En hoe!

Barend Boot: "30 jaar geleden waren mijn ouders op koffiereis door Midden-Amerika. In Panama, aan de grens met Costa Rica kwamen ze een bijzondere plantage tegen. De cheffin van de plantage bleek Maria Ruiz, zij is de 'moeder' van deze smaak geworden, waar de koffie naar vernoemd is. De smaak van de Panamaria werd 26 jaar geleden gecomponeerd uit allerlei lots, door Jacob Boot, Maria en Plinio Ruiz aan de proeftafel in Panama."

Organisatie Koyner:
Op de plantage werken normaal gesproken ongeveer 25 personen per 'farm'. In de Oogsttijd loopt dit op naar 100 personen. In Panama bieden de koffieboeren ook huisvesting aan hun personeel. Ricardo hecht eraan om kwalitatief goede voorzieningen te bieden op gebied van hygiëne en gezondheid, zodat een menswaardig bestaan verzekerd is. Ver boven de minimum vereisten. Stromend drinkwater, een echte WC, elektriciteit en tegengaan van binnenshuis stoken van hout zijn de standaard.

Organisatie Hartmann:
Op de plantage werken normaal gesproken ongeveer 35 personen. In de oogsttijd wonen 200 inheemse families op de plantage. In Panama verzorgen de koffieboeren ook huisvesting voor hun personeel. De familie Hartmann zorgt voor een veilige, goede leefomgeving, voorzien van elektriciteit en schoon drinkwater. Zeker niet vanzelfsprekend in Panama en de koffiewereld!

Futureproof Coffee Collective:
Binnen Latijns-Amerika behoort Panama tot de relatief welvarende landen, vergelijkbaar met Chili, Argentinië en Mexico. Het heeft het hoogste minimumloon in de regio. Een werknemer die een normale 8-urige werkdag draait op de plantages verdient tussen de 120 en 140% van het minimumloon plus huisvesting ter waarde van ongeveer 20% van het geldende minimumloon. Ricardo Koyner en Boot Koffie delen de visie op een verantwoorde productie van koffie. Het produceren van een hogere kwaliteit koffie leidt, binnen grenzen, tot een veel hogere prijs voor de koffie. Deze hogere kwaliteit is alleen echt goed en constant te bereiken door de kwaliteit van de koffie hand in hand te laten gaan met de zorg voor de bodem, de omgeving en je personeel.

De naam 'Panamaria':
Deze koffie, de eerste afkomstig uit Panama, maakt bijna 30 jaar deel uit van het assortiment van Boot Koffie. Panamaria is vernoemd naar Maria Ruiz, de toenmalige chef van de plantage en mede-vormgeefster van de unieke smaak. Barend vertelt: "In 1993 begonnen we, (Barend en broer Willem), met het importeren van koffies van Maria Ruiz. Mijn vader Jacob en moeder Marianne proefden in Panama toen samen met Maria en haar broers koffies uit verschillende micro plantage gebieden en stelden zo het smaakprofiel van de eerste Panamaria koffie samen. De Panamaria koffie werd direct een hardloper in het assortiment."