Boot Panama Hartmann Birdsong Espresso 250 gr

€ 11,50 

Direct beschikbaar, levertijd Vandaag voor 14:00 besteld, morgen in huis.

Gemalen -Vermeld jouw machine
Productnummer: 203.2
Productinformatie "Boot Panama Hartmann Birdsong Espresso 250 gr"
Crop2021 / 2022.
Smaakindicatie: Bosvruchten, chocolade & zoet.
Zetmethode: Espressomachine, espressokan, iced en met melk.
Koffieplantage: Finca Hartmann Estate, district Volcán, op de hellingen van de Volcan Baru, noord –west Panama.
Certificering: Direct Trade. 
Koffiesoort:100% Arabica, Caturra & Catuai 2/3 Washed & 1/3 Natural
Land van herkomst: Panama

Ontmoet de koffieboer:
Koffieboer: familie Hartmann
Koffie: Panama Hartmann Birdsong
Plantage: Finca Hartmann Estate
Locatie: District Volcán

De koffieboer:
De familie Hartmann is één van de pioniers van de productie van specialty koffie in Panama. Alois Strasil Hartmann (geboren in 1891 in de regio Moravië, het toenmalige Oostenrijks-Hongaarse rijk) emigreerde naar Panama. Zijn zoon Ratibor Hartmann legde in 1940 de basis voor Finca Hartmann. Finca Hartmann is een 3e en 4e generatie familiebedrijf. Alle familieleden zijn gepassioneerd betrokken bij het leiden van de finca. Zij vervullen elk een andere functie in de groei, productie en de promotie van de koffieplantage. Koffie is voor hen een manier van leven, hun cultuur samen met familie en heel veel liefde.
En laat dat nou precies zo gelden voor Barend Boot en al zijn medewerkers van Boot Koffie.
Finca Hartmann en Boot Koffie hebben al meer dan 25 jaar een succesvolle, gelukmakende samenwerking. Gedreven vanuit een onnoemelijke passie voor koffie.

De plantage en de koffie:
Finca Hartmann ligt op 1.280 - 1.800 meter hoogte in de Santa Clara, regio Renacimiento in de provincie Chiriqui. Tegen de plantage aan ligt aan de ene kant een natuurlijk regenwoud reservaat met honderden bijzondere vogels. De andere zijde is het grensgebied met Costa Rica. 's Nachts is het er echt koud, met veel koude wind en regen die uit de Atlantische Oceaan komt en door de bergen van Panama trekt. Juist vanwege die ruige omstandigheden ontwikkelen de koffiebonen zich goed en krijgen ze een intense smaak. De koffie wordt geteeld in de schaduw van het inheemse, eeuwenoude regenwoud. Ze proberen geen bomen te kappen, maar herplanten inheemse bomen om de natuurlijke kringloop en een gezonde bodem, dieren- en vogelstand te behouden. Ze geloven dat ze alleen zo een duurzame koffieproductie cyclus op lange termijn in stand te kunnen houden. Juist deze hele natuurlijke omgeving vormt ook de gevarieerde en intense gelaagdheid van de smaken in de koffie. Finca Hartmann is thuis voor 280 verschillende vogelsoorten. Een unieke plaats waar unieke koffie wordt verbouwd.

Op Finca Hartmann worden al decennia geen pesticiden gebruikt. Duurzaam telen van extreme kwaliteitskoffie met respect voor de fauna van het regenwoud is HET motto. Finca Hartmann neemt de inheemse bevolking van de Ngöbe-stammen in dienst zodat zij op deze wijze zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Alle sorteringen worden met de hand gedaan. De bessen die niet aan de kwaliteitsnormen van Hartmann voldoen worden als organische meststof voor de gewassen gebruikt.

Finca Hartmann loopt voor op op het gebied van specialty coffee - vooruitstrevend en puur
kwaliteitsgericht - en het natural productieproces van hun Birdsong laat perfect het resultaat van hun toewijding zien, maar vooral proeven.

En hoe!
Barend Boot: In 2018 kwamen Ratibor en Tessie op bezoek bij ons in Nederland. Samen haalden we mooie herinneringen naar boven: Toen ik samen met mijn broer Willem en mijn vader Jacob rondliep was er iets heel moois: een klein houten huisje, middenin het regenwoud reservaat waar bonen lagen te rusten. Een heel speciaal gebouw wat voor de familie echt een magische uitstraling heeft. Met daarnaast de magische bron "Ojo de Aqua", de bron "Oog van het water", die op het hoogste punt van de finca ligt. Je hoort er zoveel vogelgeluiden en zelfs de aapjes slingeren tussen de bomen boven de koffiestruiken. En zo begon in de jaren 90 de liefde om deze mooie koffies in te kopen. We gaan er bijna elk jaar naartoe.

Nu door de jaren heen hebben we continu met kleine onderbrekingen de koffie afgenomen. De koffie is ontzettend ontwikkeld in de smaak. Dankzij de ervaringen die we met elkaar uitwisselen. Twee jaar geleden won de familie Hartmann de "Best of Panama", een bijzondere prijs in de Specialty Coffee wereld. En dit jaar opnieuw. Dit is echt iets om trots op te zijn!

Koffie - designers
Naast inheemse Panamese variëteiten, experimenteert de familie Hartmann ook met nieuwe variëteiten die nog niet eerder in Panama aanwezig waren. Zij zoeken op hun finca naar de juiste plekken waar deze koffies optimaal tot hun recht komen. Eigenlijk zijn ze bij de familie Hartmann geen koffieboeren maar echte koffie-designers. Ze adviseren veel boeren in de omgeving maar ook ver buiten Panama. Ratibor Hartmann jr. produceert samen met zijn vrouw Tessie Palacios en boeren uit de omgeving ook enkele andere prachtige Boot Koffies, zoals de Momota Maragogype Natural Limited die wij eind november verwachten.

Organisatie:
Op de plantage werken normaal gesproken ongeveer 35 personen. In de oogsttijd wonen 200 inheemse families op de plantage. In Panama verzorgen de koffieboeren ook huisvesting voor hun personeel. De familie Hartmann zorgt voor een veilige, goede leefomgeving, voorzien van elektriciteit en schoon drinkwater. Zeker niet vanzelfsprekend in Panama en de koffiewereld!

Futureproof Coffee Collective:
In Latijns-Amerika behoort Panama tot de relatief welvarende landen, vergelijkbaar met Chili, Argentinië en Mexico. Het heeft het hoogste minimumloon in de regio. De familie Hartmann hecht veel waarde aan om hun werknemers een fatsoenlijk inkomen te betalen en te voorzien in een goede woon- en leefomgeving. Alleen op deze manier kunnen bijvoorbeeld de plukkers daadwerkelijk de juiste, rijpe bessen plukken. In plaats van lukraak te plukken voor een zo hoog mogelijke kilo opbrengst. De plantage heeft voldoende natuurlijk water en de teelt midden in het regenwoud zorgt voor een uitstekende bodem en minimale milieubelasting. Zuivere koffie en dat proef je!

De naam 'Panama Hartmann Birdsong':
De Birdsong heeft zijn naam te danken aan de vele vogels die zich nestelen op de plantage, ook in de koffiestruiken. Er zijn door vogelaars meer dan 280 soorten gespot.